Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22-24 Ekim’de Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılacak.
BRICS’in dönem başkanlığını Moskova yürütüyor. Genişlemenin konu başlıkları arasında yer almasının beklendiği BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim’de Kazan’da yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, bugün Türkiye’nin BRICS’e tam katılım için başvuru yaptığını açıkladı, “Türkiye tam üyelik için başvurdu. Bunu değerlendireceğiz” dedi.
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı: Türkiye, BRICS’e üyelik için başvurdu; değerlendireceğiz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Türkiye’nin 5 yıl sonra davet edildiği Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayri resmi toplantısına katılmasından günler sonra ABD merkezli Bloomberg’de Ankara’nın BRICS’e resmî olarak üye olmak için başvurduğuna ilişkin haber yer almıştı. Haberde, Türkiye’nin, AB’ye katılma çabalarında ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle BRICS’e başvurduğu ifade edilmişti.
BUSE SÖĞÜTLÜ YAZDI | AB’ye tepki mi: Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvurduğu iddiası, Hakan Fidan AB toplantısından döner dönmez gündeme geldi
Dün AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “BRICS’e üye olmak istediğimiz talebi açıktır. Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız. Türkiye’nin BRICS dahil önemli platformlarda yer almak istediğini sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmiştir” demişti
Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğuna ilişkin haberlerin ardından Cumhurbaşkanlığı kaynakları; Erdoğan’ın 22-24 Ekim’de Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılacağını aktardı.
BRICS nedir ve neden önemli?
BRICS, ilk olarak 2001 yılında dönemin Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelinin altını çizen bir araştırma makalesinde ortaya atıldı. Blok, üyelerine, ABD ve Batılı müttefiklerinin hâkim olduğu dünya düzenine meydan okuyabilecekleri bir platform sağlamak amacıyla 2009 yılında gayrı resmî bir kulüp olarak kuruldu ve kuruluş Rusya tarafından başlatıldı.
Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in kurucu ülkeleri olduğu grup, 2010 yılında BRICS olarak anılmaya başlamasıyla bünyesine Güney Afrika’yı da kattı. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır’ın katılımıyla bir genişleme sürecine girdi. Öte yandan Suudi Arabistan da birliğe katılmaya davet edildi ancak henüz katılım sağlamadı.
Bu ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını ve küresel ekonominin dörtte birini oluşturuyor.
Bloğun, 22-24 Ekim’deki zirvesinde daha da genişlemesi gündemde.